Säg som det är

Handen på hjärtat.

Det finns inget så befriande som att vara ärlig mot dig själv. Det borde vara det enklaste men som de människor vi är har vi lärt oss att försvara oss och tro att det vi känner är hela sanningen.

Vad handlar det om, egentligen?

Våga gå på upptäcktsfärd i dig själv nästa gång du drabbas av känslor och reaktioner som drar iväg med dig. Om du blir arg, irriterad och frustrerad. Om du blir glad, euforisk och lycklig.

(Parentes: Att vara euforisk är också en form av obalans 😉 När vi är i balans är vi mer neutrala.)

Tillbaka till de där känslorna. Vad handlar dom om? Det som triggat igång dom – vad berör dom i dig?

Ibland ligger svaren en bit under ytan. 

Om du har något du inte kan släppa, något du ältar eller rentav är fixerad vid. Fråga dig även där vad det handlar om egentligen. Titta inåt, lite djupare, lite mer ärlig och med handen på hjärtat. Ta hjälp om du behöver reda ut vad det handlar om – Det är en viktig väg till självkännedom.

Grundar det sig egentligen i rädsla för något? Eller kan det vara så att du behöver erkänna en längtan, känsla och kärlek som du inte insett att du bär på?

När energi är blockerad kan det yttra sig som känslor på ytan som inte har med saken att göra, när det kommer till kritan. Vi kan sitta fast i gamla snaror av rädsla, otillräcklighet, skuld och inre längtan som aldrig har fått komma till tals.

Låt den komma till tals. Sanningen.

Det finns inget så befriande.

Det här är ditt liv.

”Spela korten du har i din hand”

Jag ramlade och slog i huvudet igår. Bokstavligen talat.

Som den jag är funderade jag på vad som var grejen med det. Alltså vad det ville berätta för mig. Vaknar med en lågmäld huvudvärk och en djupare förankrad ödmjukhet. Något har bankats in i mig. 😉

Jag må ha förlorat mycket av det jag trodde på vara mitt liv under året som gått. Min livspartner, vår framtid tillsammans, bostaden där vi skulle skapa vårt hem, förtroendet för den människa jag ville dela resten av mitt liv med…. men som inte var menat så. Och det är okej. Det får helt enkelt vara okej – för även om det gjorde ont så är det verkligheten. Som lär mig om livet.

Idag är jag mer tacksam (och kanske lite klarare i huvudet! 😉 ). Jag har fått så mycket kärlek och djupare insikt om min mening med livet på vägen. Dessutom så har jag allt jag behöver. Inom mig. För att utföra det jag är här för.

Mitt livsuppdrag är att hjälpa andra hitta, förstå och börja utföra sitt.

Du ska inte skapa något nytt. Du ska använda det du redan har, innerst inne. 

Du är här för att utföra ett jobb. Inom dig har du den energi du behöver för att göra det men du behöver skala av dig själv för att upptäcka och förankra dig i den energin; egenskaperna, styrkan, det unika med dig, kallet, din grundenergi och det djupt liggande behovet; att göra det du är här för.

Det du är här för att ge och göra skillnad med är mer för andra än för din egen skull. Att du känner dig tillfreds när du gör det du ska är en bieffekt men bör inte vara drivkraften i sig.

Du behöver kunskapen.

En del av den finns inom dig. En del av den har du till uppgift att skaffa dig här i detta liv. Utbilda dig. Gå i lära. Läsa. Praktisera. Jobba. Sköta vardagen. Ta hand om dina relationer. Städa bostaden. Göra jobbet som förälder. Tjäna pengar. Skratta med vänner. Tvätta. Försörja dig. Ja helt enkelt vara människa med allt vad det innebär i det liv du lever här. Det behöver inte vara svårt eller stå i vägen för ditt uppdrag. Det ingår.

Du behöver också bli stilla, med dig själv.

Se till att du lär dig om dig själv. Vad som är meningsfullt för dig. Att det du vill göra med ditt liv, det som livet vill ha ut av dig, det som är ditt livsuppdrag, förankras hela vägen inifrån och ut.

Integrera din grundenergi, din mening med livet och din värdegrund i din vardag;  i uppgifterna (enligt ovan) som människa.

Livsharmoni kommer inifrån att du vet vem du är, vad du vill och är ämnad att göra, innerst inne.  

Det sitter liksom i ryggraden som ett ”jag bara vet” och behöver inte längre förklaras. Det är vad den praktiska stubbesittningen under Stubbetid® syftar till; att förankra svaren, insikterna och självledarskapet i ett djupt inre ledarskap. Det får ta den tid det tar.

Är du här för att bli populär eller för att göra jobbet?

Egentligen är det skit samma om du får bekräftelse på det du gör eller inte. Det spelar ingen roll för det spelar ingen roll, som min kollega brukar skrocka. Det viktigaste är att du vet att du gör det du ska.

Det här är skitlurigt eftersom vi lever i ett samhälle där vi styrs av funktioner som ”gillare, delningar och spridning” på nätet som lockar och drar i människors bekräftelsebehov.

Grejen är; när du börjar göra det du är här för, på riktigt, är det inte alls säkert att du blir så jäkla populär alla gånger. Det kan ses om avigsidan på att göra jobbet. Men det kan också ses som kvitto på att du gör det du ska. 😉

Först när du är helt och hållet oberoende kan du nå ända fram. Och in.

Denna ”mekanism” i dig är också det som håller dig i rätt riktning, som alltid ger dig en punkt i dig själv att falla tillbaka på när du utmanas. I oberoendet finns styrkan som aldrig ger sig.

Jag vet vad jag är här för att göra och jag gör det varje dag, i varje andetag och vardaglig uppgift jag har – även i relation och förhållningssätt till mig själv.

Läs den sista meningen högt. Lyssna på dig själv.

Varje ovanstående mening och uppmaning som riktas till Du och dig är lika mycket ett budskap till mig själv, undertecknad, som någon annan.

Livsuppdraget finns i det liv du lever här.  I din vardag.

 

 

Om livet var ett företag

Och du ansvarig ledare…

Tänk dig att själen är VD och ger dig uppdraget att leda arbetet utifrån en tanke och idé om livet som ska fungera, göra nytta och fylla dig med mål och mening under din livstid.

Hur tar du dig an det uppdraget?

Självledarskap
Bortom kontroll fylld av ansvar inifrån själen och ut

Du befinner dig i en situation där du ska leda och följa dig själv och andra. Rådet är att ALLTID göra det inifrån din egen kärna som du lärt känna så väl, ut i ett handlingskraftigt görande. I ledarskapets konst ingår även att ibland stanna upp och följsamt betrakta för att låta var och en visa sig själva vad de går för.

Med närvaro, lyhördhet och tydlighet kan du ansvara för att visionen och värdegrunden (i livet, familjen och företaget) fortplantar sig hela vägen inifrån  och ut där människor ses och tas om hand så att de kan utvecklas på ett personligt plan. Samtidigt som medarbetare växer och optimeras är de med och stärker själen i företaget.

Själen i företaget
Den sitter i kärnan, i väggarna och i människorna

”Ett företag utan själ är som en fotbollsmatch utan boll…

– Alla springer runt på spelplanen utan att förstå varför.

Vad är själen i din verksamhet?

När vision och värdegrund genomsyrar organisationen med hjälp av mänskliga möten och tydlig kommunikation, stärker det företaget, konceptet och varumärket i sin grund.

Där det operativa arbetet bakom kulisserna går hand i hand med kontakterna ut mot kund levereras en hållbar och trovärdig produkt.

Det är kanske inget nytt för dig men själen i ditt livs verksamhet förtjänar att du blir påmind.

Påminnelse
Du är en kärna

För dina barn och dina medarbetare kan du vara en förebild, en visionär, en högst närvarande varm själ som möter dem där de är.

Vad vill du möta dem med?

Vad är viktigt för dig att få skicka med dem i livet?

Hur väl lever du det själv?

När du lägger handen på hjärtat och känner in vem du är ska du fyllas av stolthet och tacksamhet.

Om du inte gör det – Vad fattas? (Ur boken Inre ledarskapets A och O)

Ibland behöver man anlita en konsult som hjälper till med ledarskaps- och verksamhetsutveckling 😉